اثر تکانه های قیمت نفت برشاخص قیمت بازار سهام(الگو و رهیافت SVAR)

 
چکیده
     بازارهای مالی یکی از اساسی ترین بازارهای هر کشور محسوب می شود که از سایر بخش های اقتصادی از جمله قیمت نفت و نرخ ارز واقعی تأثیر می پذیرد در این مقاله رابطه بین تکانه های قیمت نفت  با شاخص قیمت بازار سهام در دوره زمانی فروردین 1370 تا اسفند ماه 1390 بررسی می شود. برای این منظور از روش خودبازگشت برداری ساختاری SVAR استفاده می گردد که در آن از متغییر های بازدهی سهام ، نرخ ارز واقعی وتولید ناخالص ملی و قیمت سکه بعنوان متغیرهای ابزاری  استفاده شده است. نتایج حاصل از توابع واکنش آنی نشان داد که وقوع یک انحراف معیار تکانه در قیمت نفت در ابتدای دوره اثر مثبت، و بعد از آن اثر منفی  بر شاخص قیمت بازار سهام دارد. تجزیه واریانس خطای پیش-بینی شاخص قیمت سهام نشان داد که در همه دوره ها، قیمت نفت بعد از تولید ناخالص ملی بیشترین سهم را در توضیح واریانس خطای پیش بینی شاخص قیمت بازار سهام دارد؛ که در طول زمان افزایش می یابد.
 
 
واژگان کلیدی:

الگوی SVAR

تکانه قیمت نفت

شاخص قیمت بازار سهام

 
 
 
1-مقدمه
    اقتصاد ایران یک اقتصاد تک محصولی است که بر پایه درآمدهای نفتی استوار است و بخش عمده درآمدهای کشور را درآمد های نفتی تشکیل می دهد. با در نظر گرفتن اینکه تغییر قیمت نفت، موجب تغییر درآمد نفت می گردد. بررسی تأثیر این نوسانات بر رشد اقتصادی ضروری است. چرا که رشد اقتصادی یکی از محورهای اساسی توسعه یافتگی هر کشور محسوب می شود. اقتصاد ایران، اقتصادی وابسته به درآمدهای ارزی حاصل از صدور نفت خام  می باشد و این وابستگی طی سالیان طولانی بطور گسترده ای در تمام تاروپود این اقتصاد بوجود آمده است. لذا بررسی اثرات و پیامدهای نوسان قیمت نفت بر شاخص قیمت بازار سهام دارای اهمیت می باشد[8].
 
    اصولاً موفقیت بورس و جذابیت آن برای سرمایه گذاران بالقوه از طریق افزایش بازدهی و شاخص قیمت بازار سهام در بورس اوراق بهادار امکان پذیر می شود. همانطور که می دانیم عوامل متعددی از جمله عوامل داخلی، اقتصادی، روانی، سیاسی و غیره می توانند شاخص قیمت بازار سهام را تحت تأثیر قرار دهند. نوسانات این متغیر و بی ثباتی آن ها در طول زمان باعث ایجاد اشکال در تصمیمات و پیش بینی های اقتصادی شرکت ها و سرمایه گذاران می شود. در هر نوع سرمایه گذاری، سرمایه گذاران به دنبال کسب بازده از سرمایه گذاری خود هستند و سعی دارند که از مقدار آتی بازده سهام اطلاعاتی کسب کنند. مشخص بودن متغیرهای مؤثر بر قیمت و بازده سهام می تواند راه گشایی برای سرمایه-گذاران جهت شناخت ساز و کار بازار سهام و برنامه ریزی آتی باشد. یکی از عواملی که تأثیر قابل ملاحظه ای بر قیمت و بازده سهام دارد، قیمت نفت است. 
 
    با توجه به اینکه بازار جهانی نفت در طول تقریباً چهار دهه گذشته بسیار پر رونق بوده است، شناخت نحوه و شدت اثر-گذاری تکانه ها در اقتصاد ایران و تأثیر آن بر بورس اوراق بهادار، موضوعی غیر قابل انکار است. بنابراین به نظر می رسد که شناخت تأثیر این متغیر و سایر متغیرهای کلان اقتصاد بر شاخص قیمت  بازار سهام می تواند روند کلی حرکت بازار سرمایه را نشان داده و نقش مهمی در پیش بینی رفتار بازار سهام و در نتیجه امکان سیاست گذاری مناسب ایفا نماید. بنابراین در این پژوهش تأثیر تکانه های قیمت نفت بر شاخص قیمت بازار سهام در بورس اوراق بهادر مورد بررسی قرار می گیرد[7و2].
 
 
 
فهرست مطالب
اثر تکانه های قیمت نفت برشاخص قیمت بازار سهام 1

رهیافتSVAR 1

چکیده 3
واژگان کلیدی: 3
1-مقدمه 4
2-بیان مسأله 4
3-پیشینه پژوهش 6
4-روش پژوهش 8
5-ارزیابی نتایج : 9
6-نتایج آزمون ریشه ی واحد 9

جدول 1 : بررسی ایستایی متغیرها با استفاده از آزمون ADF 10

7-تعیین طول وقفه بهینه 10
جدول 2 تعیین طول وقفه بهینه 11
8-نتایج آزمون همگرایی 11
جدول3 نتایج آزمون همگرایی یوهانسن 12
9-برآورد الگویSVAR 12
10-بررسی نتایج تابع واکنش آنی 14
نمودار 2 نتایج تابع واکنش آنی شاخص قیمت بازار سهام به نرخ ارز واقعی 17
نمودار 3 نتایج تابع واکنش آنی شاخص قیمت بازار سهام به قیمت سکه 17
11-تجزیه واریانس 17
12-خلاصه و نتیجه گیری 18
13-توصیه های سیاستی: 19
14- پیشنهاد برای مطالعات آتی 19
منابع و مآخذ 20